Ajankohtaista


Kuva: Essi Immonen

Työnantaja ja työtoverit muistivat Maini Björniä

Parikanniemen henkilökunnan kuukausikokouksissa muistetaan usein työntekijöitä. Marraskuussa oli pitkäaikaisen työntekijän Maini Björnin vuoro. Tasavuosia täyttänyt Maini on ollut Parikanniemen palveluksessa yli 30 vuotta. 

Lämpimät onnittelut Mainille merkkipäivän johdosta, kiitokset hienosta työstäsi lastenkodin lasten hyväksi ja Jumalan runsasta siunausta. 


Parikanniemen lastenkodilla Matka Betlehemiin Jouluvaellus 22. kerran

Parikanniemen lastenkodilla Mikkelin Ristiinassa järjestetään 14.–15.12.2018 suosittu Matka Betlehemiin Jouluvaellus 22. kerran. Vaelluksen mahdollistavat lastenkodin lapset, työntekijät  ja kymmenet vapaaehtoiset. Matka Betlehemiin Jouluvaelluksen käsikirjoittaja on Johanna Talo, joka tänä vuonna on vaelluksen vastaava henkilö.

Vaellus alkaa Parikanniemen Riihikirkossa yhteisillä joululauluilla, ennenkuin ryhmät lähtevät oppaan johdolla kiertämään maastossa olevan reitin, jonka varrella kuvataan joulun tapahtumia. Vaellus päättyy seimen kautta tupaan, jossa on tarjoilua, arpajaiset, myyjäiset ja mahdollisuus osallistua keräykseen lastenkodin työn hyväksi. Viime vuosina Matka Betlehemiin vaellukselle on osallistunut 1000–1300 vaeltajaa.

Jouluvaellukselle saapuvia kehotetaan pukeutumaan sään mukaisesti ja varautumaan pieneen odotukseen. 

Vaelluksen ajat ovat perjantaina 14.12.2018 klo 17.00–20.00 ja lauantaina 15.12.2018 klo 16.00–19.00. Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan Parikanniemen toimistoon toimisto@parikanniemi.fi tai 0400-744061. Osoite: Parikanniementie 130,52320 Vitsiälä.

Matka Betlehemiin Jouluvaelluksen järjestää Parikanniemisäätiö ja Parikanniemen Ystävät ry.


Parikanniemi valmiina matkalle Betlehemiin

Parikanniemen lastenkodilla järjestettävän suositun Matka Betlehemiin Jouluvaelluksen järjestelyt ovat jo käynnissä. Vaelluksen uutena vastaavana on Johanna Talo, jonka johdolla järjestelytiimi on kokoontunut. Työnjako ja eri roolien jako on tärkeää varhaisessa vaiheessa. Yli 60 lasta ja aikuista eri rooleissa ja järjestelyissä huolehtivat, että vaellukselle osallistuvat voivat keskittyä tunnelmaan ja joulusanoman vastaanottamiseen. Tämän vuoden vaellus järjestetään 14.–15.12.2018. Lisätietoja marraskuun puolen välin jälkeen Parikanniemen kotisivuilta.


Tähkäpäillä täysiä kymmeniä

Parikanniemisäätiön ja Parikanniemen Ystävien työssä monella tavalla mukana olleet Johanna ja Ari Tähkäpää ovat molemmat täyttäneet 60 vuotta. Johannan syntymäpäiviä juhlittiin toukokuussa Mikkelissä konsertilla, jonka tuotosta puolet lahjoitettiin Parikanniemen lastenkodille. Arin juhlaa vietettiin syyskuussa Pieksämäen Partaharjulla.

Johanna on ollut aikaisemmin mukana lastenkodin johtokunnassa ja hänen Erkki Lemisen sanoituksiin tehty cd on tuttu monille. Ari on ollut säätiön hallituksessa muutaman vuotta ja toimii nyt myös varapuheenjohtajana sekä on juontanut Orpokotijuhlien tilaisuuksia. Molemmat ovat myös tuttu näky Parikanniemen Matka Betlehemiin Jouluvaelluksella eri rooleissa. Lämpimät onnittelut Johannalle ja Arille tasavuosista, kiitokset kaikesta työstänne ja tuestanne Parikanniemen työtä kohtaan ja Jumalan runsasta siunausta.


Kiteen ystäväpiiri 55 vuotta

Parikanniemen työssä ystäväpiirit ovat merkittävä työn tukija. Kiteellä on kokoonnuttu jo 55 vuotta. Piirin vastuunkantaja Matti Kostamo ja ystävät kokoontuvat kuukausittain kesäkuukausia lukuunottamatta. Tämän syksyn ensimmäinen tilaisuus aloitettiin juhlavammin kun paikalla oli säätiön vierailevan puhujan lisäksi Kiteen seurakunnan kirkkoherra Ilmo Kurkola, joka puheessaan antoi tunnustusta piirin uskollisella työlle osana seurakunnan toimintaa. Vuosikymmenten aikana Kiteen piiri on useilla eri tavoilla tukenut Parikanniemen työtä, josta lämpimät kiitokset piirille ja sen kaikille ystäville.


Uusin Parikanniemen Kontti 3/18 luettavissa

Napakkaa asiaa lapsesta, kasvatuksesta ja muusta. MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa kertoo lapsen turvasta, Ari ”Sande” Santaharjumotoristeista koulukiusaamista vastaan, Tiina Haapsalo kasvatuksesta, Sonja Falk lapsista digimaailmassa, rehtori Pasi Holi kannustavasta Kulennoisten koulusta, Aino Viitanen sallii lasten tulla Vapahtajan luokse ja Oulun uusi piispa Jukka Keskitalo kyselee kasvattaako kirkko enää? Mutta mitä kirjoittaa vakiokolumnisti Ari ”Alppari” Tähkäpää?


Kuva: Petri Tiusanen

Seitsemälle Parikanniemen vastuunkantajalle seurakuntatyön kultainen ansiomerkki

Kirkkopalvelut on myöntänyt seitsemälle Parikanniemisäätiön ja Parikanniemen Ystävät ry:n toiminnassa mukana olevalle vapaaehtoistyöntekijälle Seurakuntatyön kultaisen ansiomerkin.

Palkitut ovat Pirkko Hyyryläinen, Lappeenranta, Liisa Kurvinen, Lappeenranta, Leena Letonsaari, Mikkelin Ristiina, Kirsti Peuhkuri, Parikkalan Saari, Oivi Pitko, Savonlinnan Punkaharju, Anja Tervamäki, Parikkalan Saari, ja Mikko Tervamäki, Parikkalan Saari. Ansiomerkit, kunniakirja ja kukat ojennettiin heille 18.8.2018 Saaren kirkon Orpokotijuhlien ystäväillassa. Pirkko Hyyryläinen ja Leena Letonsaari olivat estyneitä osallistumaan tilaisuuteen. He kaikki ovat palvelleet vapaaehtoistyössä eri tehtävissä vähintään yli 30 vuotta Parikanniemisäätiön toiminnassa ystävätyössä, piirien vastuunkantajina, talkoolaisina sekä Parikkalan Saaren orpokotijuhlien järjestelyissä.

Lämpimät kiitokset ja onnittelut kaikille palkituille uskollisesta työstänne!


Parikanniemisäätiön logo ja kotisivut uudistuivat

Parikanniemisäätiön logo ja kotisivut ovat uudistuneet. Uuden graafisen ilmeen on tehnyt graafikko Sakari Nordman ja uudistustyössä ovat olleet mukana useat säätiön ja lastenkodin työntekijät sekä myös lastenkodin entiset lapset. Sakari Nordman luonnehtii logon symboliikkaa seuraavasti: ”Merkissä on kuvattuna enkeli, jonka turvallisessa suojassa on lapsi. Sininen väri kuvaa rauhaa, turvaa ja luottamusta. Merkki on moderni päivitys Parikanniemisäätiön aikaisemmasta enkelimerkistä ja näin ollen nyökkäys historiaan.” Uuden visuaalisen ilmeen muutokset näkyvät myös Kontti-lehdessä.


Saaren orpokotijuhlat 2018

74. Parikkalan Saaren kirkon orpokotijuhlat järjestetään 17.–19.8.2018. Katso juhlien ohjelma tästä.

 

Ikinuori Henkka täytti 70 vuotta

Parikanniemen lastenkodin eläkkeellä oleva pitkäaikainen johtaja Henrik ”Henkka” Ohlis täytti 17.6.2018 70 vuotta. Yli 70 vierasta juhlisti päivänsankaria Parikanniemessä järjestetyssä lämminhenkisessä juhlassa. Vielä jälkikäteen Henkalle onnea ja monia armorikkaita vuosia!

 

Parikanniemi kutsui eläkkeellä olevat ja
entiset toiminnanjohtajat juhlimaan

Parikanniemisäätiö kutsui 13.6.2018 eläkkeellä olevat ja entiset toiminnanjohtajat yhteiseen juhlaan. Useat heistä olivat täyttäneet tasavuosia, joita yhdessä juhlimme. Lastenkodin nuorten laulut olivat juhlan huippu. Yhteisen aterian jälkeen oli juhlahetki, työn esittelyä, lastenkodin kuulumiset, kakkukahvit sekä mahdollisuus saunomiseen ja seurusteluun vanhojen työkavereiden kanssa. Illalla oli vielä Riihikirkkoseurat. Kiitämme entisistä työntekijöistä ja heidän uskollisesta työstään vuosikymmenten aikana.

 

Kannatusyhdistyksen hallitukseen Johanna Talo ja Kimmo Jaatila

Parikanniemen Ystävät ry:n kevätkokouksessa 20.5.2018 valittiin kaksi uutta jäsentä kannatusyhdistyksen hallitukseen. Erkki Makkonen ja Kirsti Peuhkuri jättivät paikkansa Parikanniemen hallinnossa olevan 70 vuoden ”ikäpykälän” vuoksi. 

Uusiksi jäseniksi hallitukseen tulivat Johanna Talo Mikkelistä ja Kimmo Jaatila Savonlinnasta. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa Kimmo Jaatila valittiin Parikanniemen Ystävät ry:n hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Esitimme heille molemmille kaksi kysymystä.

1. Kuka olet ja miksi haluat palvella Parikanniemen työtä kannatusyhdistyksen hallituksessa?

Johanna Talo: Olen ammatiltani sairaanhoitaja. Parikanniemi on ollut minulle "koti", fyysisessä ja hengellisessä mielessä, siksi koen sen läheiseksi ja tärkeäksi. Vanhempieni työskennellessä säätiön palveluksessa asuimme Parikanniemen pihapiirissä. Nykyään asun oman perheeni kanssa aivan lastenkodin lähellä. Parikanniemen tilaisuuksissa koettu lämminhenkinen ja armokeskeinen julistus on ruokkinut omaa hengellistä elämääni. Ilomielin otan vastaan uuden tehtävän kannatusyhdistyksen hallituksessa.

Kimmo Jaatila: Olen apulaisrehtori ja opettaja Savonlinnnasta. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi lasta (3- ja 8-vuotiaat). Parikanniemen työ on tullut tutuksi Orpokotijuhlien, kotiseurojen ja kirjojen kautta. Olen oppinut tuntemaan juurevan herätysliikkeen.

2. Millä tavalla haluaisit kehittää Parikanniemen työtä? Mitä mahdollisuuksia näet tulevaisuudessa?

Johanna Talo: Toivon, että Parikanniemi voisi jatkossakin tuoda turvaa turvattomille ja julistaa evankeliumia. Ajattelen, että tulevaisuudessa olisi hyvä saada myös nuorempia ikäpolvia mukaan ystävätoimintaan, sekä aktivoida vapaaehtoisia eri tehtäviin.

Kimmo Jaatila: Kirjojen kustantamisessa on vielä avaamattomia ovia, myös sähköisissä painotuotteissa. Uusien ihmisten tavoittaminen on haaste ja edellyttää varmasti sen pohtimista, mikä on asemamme kirkossa. (Haastattelu Teuvo V. Riikonen)

 

Parikanniemen väellä retriitti Oronmyllyllä

Parikanniemisäätiö järjesti toukokuussa 2018 yhden päivän retriitin Parikkalan Oronmyllyllä. Retriittiin osallistuivat säätiön hallituksen ja johtoryhmän jäsenet sekä lastenkodin kotiryhmien vastaavat työntekijät. Retriitillä oli kaksi tavoitetta: tehdä toisiamme tutuiksi ja miettiä sekä unelmoida Parikanniemen toimintaa tulevaisuuteen.

Ohjaajana oli Liisa Rautiainen, joka taitavasti johti päivän toimintaa, keskusteluja ja harjoituksia. Tulevaisuudessa on tarkoitus vahvistaa yhteistyötä Oronmyllysäätiön kanssa.

 

Parikanniemen lasten opettajat kevätkahvilla

Parikanniemen lastenkodin lapset käyvät koulua tai opiskelevat useassa eri oppilaitoksessa Mikkelin alueella riippuen lapsen iästä. Parikanniemessä on ollut tapana muutamana vuotena kutsua lasten opettajat lukukauden lopussa kakku- ja kiitoskahveille. Lähes 20 opettajaa vastasi kutsuun ja vieraili Parikanniemessä. Opettajille kahvitarjoilun jälkeen kerrottiin säätiön ja lastenkodin historiasta, toiminnasta ja haasteista. Lopuksi he saivat kiertää eri kotiryhmissä tutustumassa lasten ja nuorten koteihin.

 

Parikkalaisen Aune Hannosen runoja kansiin

Aune Hannonen on 82-vuotias Parikkalan Saarelta. Hän on tehnyt elämäntyönsä mm. vahtimestarina ja keittäjänä. Hän on maan hiljaisia, jolla on elämässään ollut paljon suruja. Vaikeudet hän on kohdannut mm. kirjoittamalla runoja, joita on lausunut eri tilanteissa. 29.5.2018 hänen pieni runokirjanen Muuttolinnut palaa julkaistiin Parikkalan seurakuntatalolla. Kirjasen hinta on 10 euroa ja koko tuotto menee Mikkelissä sijaitsevan Parikanniemen lastenkodin hyväksi. Julkaisija on Parikanniemen Ystävät ry. Teos on saatavissa mm. Saaren orpokotijuhlilla ja tilattavissa www.parikanniemi.fi  (Teksti ja kuva: Teuvo V. Riikonen)