Ajankohtaista

Tulossa uusi kirja syksyllä 2019!

Orpojen kotijuhlat kirjan tekijät Danielle Miettinen ja Philippe Gueissaz vierailevat Saaren juhlilla 16.-18.8.2019 dokumentoiden ainutlaatuinenjuhla.

Kirja ilmestyy loka-marraskuussa 2019. Hinta 30 €. Tilaa ennakkoontoimisto@parikanniemi.fi.


Teuvo virkavapaalla ja Petri sijaisena

Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja Teuvo V. Riikonen on virkavapaalla 8.5.-20.11.2019 välisen ajan. 

Hänen sijaisena vt. toiminnanjohtajana on julistustyön pappi Petri Tiusanen. Hän toimii myös Kontti-lehden päätoimittajana.


Tilintarkastus tehty - Parikanniemen tilivuosi 2018 plussalla

Parikanniemisäätiön koko tilikauden 2018 ylijäämä on 26,296,87 € (ed. vuonna alijäämä oli 147,513,29 €). Lastenkodin talous näytti ylijäämää 75,280,82 € ja hoitopäiviä oli 7908 (ed. vuonna 6880). Erilaiset sopimukset kuntien kanssa määrittelevät hoitomaksukertymän. Lastenkodin käyttöaste oli 100 %. Parikanniemisäätiön hyväksi tulleet lahjoitukset ja kolehdit ovat olleet yhteensä 83,616,43€ ja varainhankinta yhteensä 117,328,23 €. Koko säätiön taseen loppusumma on 1.407.062,09€ (ed. vuonna 1.381.227,07€).

Koko vuoden 2018 toimintaa leimasi kahden päätapahtuman (Saaren Orpokotijuhlat ja Matka Betlehemiin jouluvaellus) lisäksi lastenkodin korkea käyttöaste sekä henkilökunnan ja työn ystävien uskollisuus omassa perustyöstä, jota tehdään eri tasoilla.

Kiitämme kaikkia työmme ystäviä ja eri puolilla toimivia ystäväpiirejä sekä eri yhteistyötahoja saamastamme tuesta ja huomiosta. Parikanniemisäätiön ja kannatusyhdistys Parikanniemen Ystävät ry:n tilintarkastajina on ollut Mikkelin Tilintarkastus Oy ja tilintarkastajina Mika Mikkonen ja Raija Pulkkinen (valokuvassa), joille lämmin kiitos tilintarkastuksesta.

(Teksti ja valokuva Teuvo V. Riikonen).


Kirja Parikanniemen lastenkodin entisistä lapsista julkaistaan Mikkelissä 28.4.2019

Parikanniemen lastenkodin entisten lasten tarinoista julkaistaan Teuvo V. Riikosen kirjoittama ”Se oli minulle koti” kirja sunnuntaina 28.4.2019 klo 17.00 Mikkelin tuomiokirkossa Kodittomien majataloillassa.

Kirjassa on kaksikymmentä puhuttelevaa tarinaa lapsista, jotka saivat Parikanniemessä itselleen kodin, jossa he saivat kasvaa aikansa. Kirjassa on henkilökohtaisia kertomuksia 1950-luvulta 2010-luvulle asti. Mukana on myös Mikkelissä asuvia henkilöitä.

Ari Tähkäpää haastattelee kirjailijaa ja kirjaa on saatavilla ennen tilaisuutta ja kustantajalta www.parikanniemi.fi Hinta 30 €.


Mihin Parikanniemen rahat menevät?

 Parikanniemisäätiön budjetti 2018 oli noin 1,9 milj. euroa. Tilinpäätös valmistuu maaliskuussa, mutta oheisesta kaaviosta näet mihin Parikanniemen rahat menevät. Suurin osa menee perustehtävään lastensuojeluun eli noin 83 % (lastenkodin henkilöstön palkat ja lasten kulut). Hallintoon menee 5 %, koska esimerkiksi kirjanpito ja palkanlaskenta on ulkoistettu tilitoimistolle. Julistustyön kulut ovat 5 %, koska suuren osan hengellisestä työstä tekevät vapaaehtoiset omilla asuinalueillaan. Kiinteistöihin menee 4 %, koska säätiön maaomaisuus ja kiinteistöjen määrä on suuri. Muissa kuluissa on mm. poistot. Viime vuosi 2018 oli säätiössä hyvä, koska lastenkodin kaikki paikat olivat täytetty. Parikanniemelle antamasi lahja menee lastensuojeluun, mikä on perustehtävä yhdessä julistustyön kanssa. Lämmin kiitos kaikesta antamastasi tuesta ja mukanaolosta työllemme. (TVR) 


Nurmeksessa kokoonnutaan kotiseuroihin

Parikanniemen työn ystäviä kokoontuu Nurmeksessa usein kotiseuroihin. Tammikuussa seurat olivat Maria ja Joosua Tolvasen viehättävässä kodissa. Tupa oli täynnä kaikenikäisiä lapsista eläkeläisiin ja nuorista keski-ikäisiin. Puheiden lisäksi ohjelmassa oli lasten esittämiä lauluja, virsiä ja Parikanniemen työn esittely sekä kahvitarjoilu. Seurojen lopussa perheen lapsi kysyi kirkkaalla äänellä ”oltiinko me kiltisti, voidaanko nyt ottaa?”. Lapset ja aikuiset olivat kiltisti, joten kahvitarjoilu maistui kaikille. Lämpimät kiitokset Nurmeksen ystäville! (TVR).


Puolangalla kirkkoherra Hannes Seppänen oli mukana seuroissa.

Kainuussa paljon Parikanniemen työn ystäviä

Kainuussa eri seurakuntien alueella on paljon Parikanniemen työn ystäviä. Yhteys on alkanut jo sotien jälkeen ja jatkunut tiiviinä vuosikymmenten aikana. Parikanniemen työntekijät ja vapaaehtoiset puhujat vierailevat vuosittain 2-3 kertaa Kainuussa. Tammikuussa toiminnanjohtaja ajoi lähes 1100 kilometriä, vieraili neljässä seurakunnassa Kuhmossa, Puolangalla ja Hyrynsalmella sekä Pohjois-Karjalan Nurmeksessa kuudessa tilaisuudessa. Vieraanvaraisuus , ystävällisyys, juureva hengellisyys ja Parikanniemen työn takana seisominen ovat asioita, jotka antavat vierailijalle enemmän kuin ottavat. Lämmin kiitos kaikille Kainuun ja Nurmeksen työn ystäville kaikesta hyvästä Parikanniemelle.


Lämmin kiitos

Lämmin kiitos teille kaikille Parikanniemen työn ystäville, tukijoille, avustajille, vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille vuoden yhteistyöstä ja yhteydestä! 

Rauhallista meidän Herramme ja Vapahtajamme Syntymäjuhlaa ja Riemullista uutta vuotta 2019!

 


Katso lasta, niin näet Joulun!

Parikanniemen tarina on lapsi. Paikan löytänyt lapsi. Yli sata vuotta orpokoti ja lastenkoti on antanut paikan tuhansille lapsille. Ja lähettänyt heidät matkaan. Kutsuen aina takaisin kotiin. Lukuisat heistä ovat tulleet ja tulevat takaisin kiittämään. Kodista, joka antoi paikan.

Kiitoksena tästä Parikanniemi on järjestänyt yli 20 kertaa suositun Matka Betlehemiin Jouluvaelluksen. Yli 70 lasta ja aikuista kertovat matkasta 2000 vuoden takaa, jolloin syntyi poikavauva, jolle myös löytyi paikka. Jokainen matkan vaeltanut on mykistynyt tarinan voimasta, jonka keskiössä on lapsi. Matkalla. Tallissa. Seimessä.

Perjantaina ja lauantaina 14.–15.12.2018 vaellus on 22. kerran. Kaikki alkaa olla valmiina. Tonttu eteisessä kurkkii ulos ikkunasta. Valot palavat, reitti merkitty, tarjoilut ja myyjäisten tuotteet odottavat ottajaansa ja hevonen tallissa odottaa vierasta. Ystävää takaisin kotiin. Takaisin talliin.

Parikanniemen piha on hiljainen. Yhden kotiryhmän pihalla lapsi leikkii. Hän on yksi niistä, jotka ovat saaneet paikan. Sinullekin on paikka seimen äärellä. Saamme vain ihmetellä. Salaisuutta, mikä vastasyntyneestä lapsessa on. Tarinan voima on lapsi. Katso lasta, niin näet Joulun.


Uusin Parikanniemen Kontti 4/18 luettavissa


Parikanniemen lapsille kanteleen soittokonsertti

Parikanniemen lastenkoti saa vuosittain paljon lahjoja, muistamisia ja myös vieraita. Adventin alla lastenkodilla vieraili mikkeliläinen Kanteleinen-ryhmä esittelemässä soittimia ja soittamassa puolen tunnin konsertin. Lähes 20 vuotta esiintyneessä ryhmässä soittavat ja laulavat Marja-Liisa Sohkanen (vas.), Seija Häyrynen ja Pertti Lehikoinen. Viime vuonna keikkoja oli 21 ja Parikanniemi on tullut tutuksi Matka Betlehemiin Jouluvaelluksen kautta ryhmän jäsenille. ”Halusimme tulla esiintymään ja ilahduttamaan lapsia” kertoivat soittajat. Konsertissa he esittelivät lapsille ja työntekijöille myös soittimia ja saivat upeat aplodit. Illan komeimmat aplodit aikuiset antoivat kuitenkin lapsille, jotka jaksoivat kuunnella koko konsertin. Palkinnoksi tulikin kakkua ja Coca-colaa. Myös aikuiset saivat osansa. Toiminnanjohtaja ja päätoimittaja sai myös oman Coca-cola-pullon. Kannatti käydä.


Kuva: Essi Immonen

Työnantaja ja työtoverit muistivat Maini Björniä

Parikanniemen henkilökunnan kuukausikokouksissa muistetaan usein työntekijöitä. Marraskuussa oli pitkäaikaisen työntekijän Maini Björnin vuoro. Tasavuosia täyttänyt Maini on ollut Parikanniemen palveluksessa yli 30 vuotta. 

Lämpimät onnittelut Mainille merkkipäivän johdosta, kiitokset hienosta työstäsi lastenkodin lasten hyväksi ja Jumalan runsasta siunausta. Parikanniemi valmiina matkalle Betlehemiin

Parikanniemen lastenkodilla järjestettävän suositun Matka Betlehemiin Jouluvaelluksen järjestelyt ovat jo käynnissä. Vaelluksen uutena vastaavana on Johanna Talo, jonka johdolla järjestelytiimi on kokoontunut. Työnjako ja eri roolien jako on tärkeää varhaisessa vaiheessa. Yli 60 lasta ja aikuista eri rooleissa ja järjestelyissä huolehtivat, että vaellukselle osallistuvat voivat keskittyä tunnelmaan ja joulusanoman vastaanottamiseen. Tämän vuoden vaellus järjestetään 14.–15.12.2018. Lisätietoja marraskuun puolen välin jälkeen Parikanniemen kotisivuilta.


Tähkäpäillä täysiä kymmeniä

Parikanniemisäätiön ja Parikanniemen Ystävien työssä monella tavalla mukana olleet Johanna ja Ari Tähkäpää ovat molemmat täyttäneet 60 vuotta. Johannan syntymäpäiviä juhlittiin toukokuussa Mikkelissä konsertilla, jonka tuotosta puolet lahjoitettiin Parikanniemen lastenkodille. Arin juhlaa vietettiin syyskuussa Pieksämäen Partaharjulla.

Johanna on ollut aikaisemmin mukana lastenkodin johtokunnassa ja hänen Erkki Lemisen sanoituksiin tehty cd on tuttu monille. Ari on ollut säätiön hallituksessa muutaman vuotta ja toimii nyt myös varapuheenjohtajana sekä on juontanut Orpokotijuhlien tilaisuuksia. Molemmat ovat myös tuttu näky Parikanniemen Matka Betlehemiin Jouluvaelluksella eri rooleissa. Lämpimät onnittelut Johannalle ja Arille tasavuosista, kiitokset kaikesta työstänne ja tuestanne Parikanniemen työtä kohtaan ja Jumalan runsasta siunausta.


Kiteen ystäväpiiri 55 vuotta

Parikanniemen työssä ystäväpiirit ovat merkittävä työn tukija. Kiteellä on kokoonnuttu jo 55 vuotta. Piirin vastuunkantaja Matti Kostamo ja ystävät kokoontuvat kuukausittain kesäkuukausia lukuunottamatta. Tämän syksyn ensimmäinen tilaisuus aloitettiin juhlavammin kun paikalla oli säätiön vierailevan puhujan lisäksi Kiteen seurakunnan kirkkoherra Ilmo Kurkola, joka puheessaan antoi tunnustusta piirin uskollisella työlle osana seurakunnan toimintaa. Vuosikymmenten aikana Kiteen piiri on useilla eri tavoilla tukenut Parikanniemen työtä, josta lämpimät kiitokset piirille ja sen kaikille ystäville.


Parikanniemen Kontti 3/18 luettavissa

Napakkaa asiaa lapsesta, kasvatuksesta ja muusta. MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa kertoo lapsen turvasta, Ari ”Sande” Santaharjumotoristeista koulukiusaamista vastaan, Tiina Haapsalo kasvatuksesta, Sonja Falk lapsista digimaailmassa, rehtori Pasi Holi kannustavasta Kulennoisten koulusta, Aino Viitanen sallii lasten tulla Vapahtajan luokse ja Oulun uusi piispa Jukka Keskitalo kyselee kasvattaako kirkko enää? Mutta mitä kirjoittaa vakiokolumnisti Ari ”Alppari” Tähkäpää?


Kuva: Petri Tiusanen

Seitsemälle Parikanniemen vastuunkantajalle seurakuntatyön kultainen ansiomerkki

Kirkkopalvelut on myöntänyt seitsemälle Parikanniemisäätiön ja Parikanniemen Ystävät ry:n toiminnassa mukana olevalle vapaaehtoistyöntekijälle Seurakuntatyön kultaisen ansiomerkin.

Palkitut ovat Pirkko Hyyryläinen, Lappeenranta, Liisa Kurvinen, Lappeenranta, Leena Letonsaari, Mikkelin Ristiina, Kirsti Peuhkuri, Parikkalan Saari, Oivi Pitko, Savonlinnan Punkaharju, Anja Tervamäki, Parikkalan Saari, ja Mikko Tervamäki, Parikkalan Saari. Ansiomerkit, kunniakirja ja kukat ojennettiin heille 18.8.2018 Saaren kirkon Orpokotijuhlien ystäväillassa. Pirkko Hyyryläinen ja Leena Letonsaari olivat estyneitä osallistumaan tilaisuuteen. He kaikki ovat palvelleet vapaaehtoistyössä eri tehtävissä vähintään yli 30 vuotta Parikanniemisäätiön toiminnassa ystävätyössä, piirien vastuunkantajina, talkoolaisina sekä Parikkalan Saaren orpokotijuhlien järjestelyissä.

Lämpimät kiitokset ja onnittelut kaikille palkituille uskollisesta työstänne!


Parikanniemisäätiön logo ja kotisivut uudistuivat

Parikanniemisäätiön logo ja kotisivut ovat uudistuneet. Uuden graafisen ilmeen on tehnyt graafikko Sakari Nordman ja uudistustyössä ovat olleet mukana useat säätiön ja lastenkodin työntekijät sekä myös lastenkodin entiset lapset. Sakari Nordman luonnehtii logon symboliikkaa seuraavasti: ”Merkissä on kuvattuna enkeli, jonka turvallisessa suojassa on lapsi. Sininen väri kuvaa rauhaa, turvaa ja luottamusta. Merkki on moderni päivitys Parikanniemisäätiön aikaisemmasta enkelimerkistä ja näin ollen nyökkäys historiaan.” Uuden visuaalisen ilmeen muutokset näkyvät myös Kontti-lehdessä.Ikinuori Henkka täytti 70 vuotta

Parikanniemen lastenkodin eläkkeellä oleva pitkäaikainen johtaja Henrik ”Henkka” Ohlis täytti 17.6.2018 70 vuotta. Yli 70 vierasta juhlisti päivänsankaria Parikanniemessä järjestetyssä lämminhenkisessä juhlassa. Vielä jälkikäteen Henkalle onnea ja monia armorikkaita vuosia!

 

Parikanniemi kutsui eläkkeellä olevat ja
entiset toiminnanjohtajat juhlimaan

Parikanniemisäätiö kutsui 13.6.2018 eläkkeellä olevat ja entiset toiminnanjohtajat yhteiseen juhlaan. Useat heistä olivat täyttäneet tasavuosia, joita yhdessä juhlimme. Lastenkodin nuorten laulut olivat juhlan huippu. Yhteisen aterian jälkeen oli juhlahetki, työn esittelyä, lastenkodin kuulumiset, kakkukahvit sekä mahdollisuus saunomiseen ja seurusteluun vanhojen työkavereiden kanssa. Illalla oli vielä Riihikirkkoseurat. Kiitämme entisistä työntekijöistä ja heidän uskollisesta työstään vuosikymmenten aikana.

 

Kannatusyhdistyksen hallitukseen Johanna Talo ja Kimmo Jaatila

Parikanniemen Ystävät ry:n kevätkokouksessa 20.5.2018 valittiin kaksi uutta jäsentä kannatusyhdistyksen hallitukseen. Erkki Makkonen ja Kirsti Peuhkuri jättivät paikkansa Parikanniemen hallinnossa olevan 70 vuoden ”ikäpykälän” vuoksi. 

Uusiksi jäseniksi hallitukseen tulivat Johanna Talo Mikkelistä ja Kimmo Jaatila Savonlinnasta. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa Kimmo Jaatila valittiin Parikanniemen Ystävät ry:n hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Esitimme heille molemmille kaksi kysymystä.

1. Kuka olet ja miksi haluat palvella Parikanniemen työtä kannatusyhdistyksen hallituksessa?

Johanna Talo: Olen ammatiltani sairaanhoitaja. Parikanniemi on ollut minulle "koti", fyysisessä ja hengellisessä mielessä, siksi koen sen läheiseksi ja tärkeäksi. Vanhempieni työskennellessä säätiön palveluksessa asuimme Parikanniemen pihapiirissä. Nykyään asun oman perheeni kanssa aivan lastenkodin lähellä. Parikanniemen tilaisuuksissa koettu lämminhenkinen ja armokeskeinen julistus on ruokkinut omaa hengellistä elämääni. Ilomielin otan vastaan uuden tehtävän kannatusyhdistyksen hallituksessa.

Kimmo Jaatila: Olen apulaisrehtori ja opettaja Savonlinnnasta. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi lasta (3- ja 8-vuotiaat). Parikanniemen työ on tullut tutuksi Orpokotijuhlien, kotiseurojen ja kirjojen kautta. Olen oppinut tuntemaan juurevan herätysliikkeen.

2. Millä tavalla haluaisit kehittää Parikanniemen työtä? Mitä mahdollisuuksia näet tulevaisuudessa?

Johanna Talo: Toivon, että Parikanniemi voisi jatkossakin tuoda turvaa turvattomille ja julistaa evankeliumia. Ajattelen, että tulevaisuudessa olisi hyvä saada myös nuorempia ikäpolvia mukaan ystävätoimintaan, sekä aktivoida vapaaehtoisia eri tehtäviin.

Kimmo Jaatila: Kirjojen kustantamisessa on vielä avaamattomia ovia, myös sähköisissä painotuotteissa. Uusien ihmisten tavoittaminen on haaste ja edellyttää varmasti sen pohtimista, mikä on asemamme kirkossa. (Haastattelu Teuvo V. Riikonen)

 

Parikanniemen väellä retriitti Oronmyllyllä

Parikanniemisäätiö järjesti toukokuussa 2018 yhden päivän retriitin Parikkalan Oronmyllyllä. Retriittiin osallistuivat säätiön hallituksen ja johtoryhmän jäsenet sekä lastenkodin kotiryhmien vastaavat työntekijät. Retriitillä oli kaksi tavoitetta: tehdä toisiamme tutuiksi ja miettiä sekä unelmoida Parikanniemen toimintaa tulevaisuuteen.

Ohjaajana oli Liisa Rautiainen, joka taitavasti johti päivän toimintaa, keskusteluja ja harjoituksia. Tulevaisuudessa on tarkoitus vahvistaa yhteistyötä Oronmyllysäätiön kanssa.

 

Parikanniemen lasten opettajat kevätkahvilla

Parikanniemen lastenkodin lapset käyvät koulua tai opiskelevat useassa eri oppilaitoksessa Mikkelin alueella riippuen lapsen iästä. Parikanniemessä on ollut tapana muutamana vuotena kutsua lasten opettajat lukukauden lopussa kakku- ja kiitoskahveille. Lähes 20 opettajaa vastasi kutsuun ja vieraili Parikanniemessä. Opettajille kahvitarjoilun jälkeen kerrottiin säätiön ja lastenkodin historiasta, toiminnasta ja haasteista. Lopuksi he saivat kiertää eri kotiryhmissä tutustumassa lasten ja nuorten koteihin.

 

Parikkalaisen Aune Hannosen runoja kansiin

Aune Hannonen on 82-vuotias Parikkalan Saarelta. Hän on tehnyt elämäntyönsä mm. vahtimestarina ja keittäjänä. Hän on maan hiljaisia, jolla on elämässään ollut paljon suruja. Vaikeudet hän on kohdannut mm. kirjoittamalla runoja, joita on lausunut eri tilanteissa. 29.5.2018 hänen pieni runokirjanen Muuttolinnut palaa julkaistiin Parikkalan seurakuntatalolla. Kirjasen hinta on 10 euroa ja koko tuotto menee Mikkelissä sijaitsevan Parikanniemen lastenkodin hyväksi. Julkaisija on Parikanniemen Ystävät ry. Teos on saatavissa mm. Saaren orpokotijuhlilla ja tilattavissa www.parikanniemi.fi  (Teksti ja kuva: Teuvo V. Riikonen)